Op zoek naar beleggen in obligaties risico?

Wat zijn de risicos van obligaties?
Je loopt als eigenaar van een obligatie dan ook het risico om je inleg te verliezen. Dit risico ligt doorgaans wel lager dan bij bijvoorbeeld aandelen. Een ander risico van beleggen in obligaties, is het feit dat de koersen kunnen veranderen.
Wat zijn obligaties? ING Beleggen.
Beleggen Beleggen ABN in AMRO. obligaties ABN AMRO rendement en risico.
En bij obligaties van banken is er ook het risico van een bail-in. Dat betekent voor u dus nog best wel wat huiswerk voordat u in obligaties investeert. Of u kunt dit overlaten aan een fondsmanager die voor u een portefeuille samenstelt. Ook bij een investering in obligaties is vooruitkijken dus heel belangrijk. Waarmee kunnen wij u helpen? Bekijk de koersen van obligaties. Zelf aandelen kopen op de beurs. Lees ons Beursnieuws. Beleggen op uw mobiel. Zelf beleggen met online begeleiding.
Beleggen in 2017: wat te doen met al je poen? RTL Nieuws. Beleggen in 2017: wat te doen met al je poen? RTL Nieuws.
Toch beleggen in obligaties? Dan zit je tussen twee vuren: veilige kortlopende obligaties met weinig koersrisico, maar met een negatief rendement en dus een zeker verlies over de looptijd. Of langlopende leningen met een positief rendement, maar met een hoog koersrisico. Als de rente gaat stijgen, worden deze obligaties minder aantrekkelijker en verliezen aan waarde. Toch bieden sommige delen van de obligatiemarkt kansen en bescherming: bedrijfsobligaties bieden beperkt extra rendement waarbij vooral obligaties van financiële instellingen aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Investment-grade bedrijfsobligaties kunnen interessante yields opleveren. Een tip voor wie zijn obligatieportefeuille tegen hogere rentes wil beschermen: verlaag de looptijd en neem posities in inflatiegeïndexeerde obligaties. En voor het overige: snel met een bosje bloemen naar de aanleunwoning om grootmoeder ervan te overtuigen dat ze haar staatspapier beter kan converteren in aantrekkelijk gewaardeerde aandelen.
Rendement Rendement obligatie. obligatie.
De afgelopen tijd onder druk van de economische crisis hebben we echter kunnen zien dat de couponrente van staats obligaties van bijvoorbeeld Griekenland sterk zijn opgelopen. De markt heeft in dit geval een hogere couponrente geëist omdat het risico op faillissement was opgelopen. Beleggen in Azie.
Hoe veilig is beleggen in obligaties? Mister Money.
Spaarrente vergelijken Nieuws en achtergrond Spaarvormen. Nieuws en achtergrond Beleggingsvormen Beleggen woordenboek. Nieuws en achtergrond Pensioenvormen. Columns Vraag van de maand Vraag Antwoord Vrije dagen Wat te doen bij. Hoe veilig is beleggen in obligaties? Auteur: Anneke Ranzato mijngeld.blog.nl. vrijdag 11 januari 2013. De financile markt is zo onrustig dat veel mensen zich ver willen houden van alles wat met beleggen te maken heeft. Daarbij verliezen ze soms uit het oog dat lang niet iedere vorm van beleggen evenveel risico met zich meebrengt. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij obligaties? Wat zijn obligaties? Als een organisatie geld nodig heeft kan men naar de bank stappen voor een lening. Een andere keuze is om een obligatielening uit te schrijven. Daarmee leent men geld van de kopers van de obligaties: de lening is opgesplitst in stukjes van doorgaans duizend euro nominale waarde. Degene die een obligatie koopt heeft dan een vordering op de organisatie: het uitgeleende geld wordt ooit terugbetaald en er wordt rente over betaald couponrente. Als obligatiehouder speel je dus in feite een beetje voor bank. Verschil met aandelen.
Waarom zou ik beleggen in obligaties?
Als de marktrente stijgt zullen beleggers geneigd zijn te beleggen in obligaties die meer geven dan de marktrente. Bestaande obligaties zullen hierdoor in waarde dalen. Tenslotte is de looptijd van de obligatie van belang. Hoe korter de looptijd, des te lager het risico.
Beleggen in obligaties kredietrisico Morningstar.
Recessies betekenen meestal minder winst voor bedrijven en als gevolg daarvan een groter risico dat de lening en de rente niet kan worden betaald. Als het vermogen van een emittent om zijn schulden terug te betalen in een gezonde economie al lijkt te wankelen, wordt het er in een recessie niet beter op. Hoogrentende obligatiefondsen lijden meestal waardeverlies wanneer beleggers zich zorgen maken over de economie. Lees ook het vorige deel: Beleggen in obligaties renterisico.

Contacteer ons